Тенденції в діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів України - Столяров, В.Ф.; Полєтаєв, О.О. (Вісник економічної науки України, 2010)
Статья посвящена выяснению современных тенденций функционирования финансовых посредников на фондовом рынке путем комплексного анализа финансово-посреднической деятельности и выявления ее основных трендов. Выяснено, что замедляются темпы роста количества профессиональных участников фондового рынка. Выявлено географическую неравномерность распределения финансовых посредников рынка ценных бумаг и доминирование брокерской и дилерской деятельности. Установлено неравномерность роста объема выполненных договоров торговцами на рынке ценных бумаг, рост объемов биржевых торгов и доминирование биржи «ПФТС» в последние восемь лет на фоне других подобных участников рынка. Статтю присвячено з’ясуванню сучасних тенденцій функціонування фінансових посередників на фондовому ринку шляхом комплексного аналізу фінансово-посередницької діяльності і виявлення її основних трендів. З’ясовано, що уповільнюються темпи зростання кількості професійних учасників фондового ринку. Виявлено географічну нерівномірність розподілу фінансових посередників ринку цінних паперів і домінування брокерської та дилерської діяльності. Встановлено нерівномірність зростання обсягу виконаних договорів торговцями на ринку цінних паперів, зростання обсягів біржових торгів і домінування біржі «ПФТС» в останні вісім років на фоні інших подібних учасників ринку. The article is devoted to clarify the current trends of financial intermediation in the stock market through a comprehensive analysis of it. Found that slowing the rate of growth in the number of professional stock market participants. Revealed the geographic disparity in the distribution of financial intermediaries of the securities market and the dominance of broker-dealer activities. Found uneven growth in the volume of contracts executed by traders in the securities market, the growth in stock trading and the dominance of exchange «PFTS» in the last eight years against the background of other similar market participants.