Україна і Росія в контексті європейської економіко-цивілізаційної парадигми - Кузнецов, О.В. (Економiчний часопис-XXI, 2010)
У статті проведено порівняльний аналіз фундаментальних основ європейської економіко-цивілізаційної парадигми з особливостями сучасного соціально-економічного розвитку в Україні та Росії. Досліджено об’єктивні передумови і потенційні можливості адаптації пострадянських країн до сучасних принципів будівництва спільного європейського простору. Визначено шляхи подолання периферійності розвитку України та Росії в умовах прискорення процесів глобалізації. В статье осуществлен сравнительный анализ фундаментальных основ европейской экономико-цивилизационной парадигмы с особенностями современного социально-экономического развития в России и Украине. Исследованы объективные предпосылки и потенциальные возможности адаптации постсоветских стран к современным принципам построения общего европейского пространства. Определены пути преодоления периферийности развития Украины и России в условиях ускорения процессов глобализации. In this article the comparative analysis of fundamental components of European economic and civilization paradigm with features of modern social and economic development in Russia and in Ukraine is carried out. Objective preconditions and potential possibilities of adaptation of the Post-Soviet countries to modern principles of construction of the common European space are studied. The ways of overcoming a peripheral status in developments of Ukraine and Russia under acceleration of globalization processes are identified.