Методологические основы целостного подхода к управлению фундаментальными региональными системами «население – хозяйство – территория» - Матрусов, Н.Д.; Чудин, А.А. (Економiчний часопис-XXI, 2010)
В статье сформулированы методологические основы неразрывного единства и взаимодействия трех основных подсистем жизнедеятельности общества: «население – хозяйство – природа (территория)»; определены ключевые проблемы и принципы управления этими подсистемами; показана роль мировоззрения, науки и метатехнологий в реализации целостного подхода при решении выявленных проблем; раскрыто содержание категории „геотрион” как системообразующей идеи при разработке данного подхода. У статті сформульовано методологічні основи нерозривної єдності та взаємодії трьох основних підсистем життєдіяльності суспільства: «населення – господарство – природа (територія)»; визначено ключові проблеми й принципи управління цими підсистемами; показано роль світогляду, науки і метатехнологій у реалізації цілісного підходу при розв’язанні виявлених проблем; розкрито зміст категорії „геотріон” як системоутворювальної ідеї при розробці цього підходу. In article the methodological bases of indissoluble unity and interactions of three basic subsystems of ability to live of a society community are formulated: "the population – economy – nature (territory)"; the key problems and principles of management of these subsystems are determined; the role of public outlook, science and metatechnology in realization of the complete approach is shown at the decision of the revealed problems; the contents of a category "geotrion" – as conducting of idea is opened by development of the given approach.