Роль місцевого самоврядування в демократичній правовій державі - Здибель, Р. (Економiчний часопис-XXI, 2010)
Автор статті глибоко аналізує нинішню модель місцевого самоврядування Польщі, яка значною мірою спирається на досвід західноєвропейських країн, і доводить, що майбутній розвиток територій у демократичній правовій державі пов’язаний із посиленням місцевого самоврядування, якому має бути передано ряд урядових повноважень та інструментів впливу. Автор статьи глубоко анализирует нынешнюю модель местного самоуправления Польши, которая в значительной мере опирается на опыт западноевропейских стран, и доказывает, что будущее развитие территорий в демократическом правовом государстве связано с усилением местного самоуправления, которому должен быть передан ряд правительственных полномочий и инструментов влияния. This article offers deep analysis of current models of local self-government in Poland, which rely heavily on the experience of Western European nations, and argues that future development in democratic law-abiding states is associated with increased local self-government, which must be handed a number of government powers and instruments of influence.