Війна: від економічних мотивів до наслідків - Возьний, К.З. (Економiчний часопис-XXI, 2010)
У статті досліджено особливості й проблеми взаємозв’язку війни та економіки, вплив економічної мотивації на формування військово-політичної доктрини сучасного світу, механізми реалізації приватних бізнесових інтересів в умовах війни, динамічну взаємну залежність між рівнем макроекономічних показників воюючих країн і військовими подіями, що супроводжують відповідні економічні зміни; дано оцінку війни як гіпотетичного фактора економічного зростання та занепаду. В статье исследованы особенности и проблемы взаимосвязи войны и экономики, влияние экономической мотивации на формирование военно-политической доктрины современного мира, механизмы реализации частных бизнес интересов в условиях войны, динамичная взаимная зависимость между уровнем макроэкономических показателей воюющих стран и военными событиями, сопровождающими соответствующие экономические изменения; дана оценка войны как гипотетического фактора экономического роста и упадка. The peculiarities and problems of inter-relation of war and economics, the influence of economic motivation on the formation of war and political doctrine of the modern world, the mechanism for realization the private business interests in war conditions, dynamic interdependence of macroeconomic indexes level of countries in war and war events, which are followed by certain economic changes are researched; the war as a hypothetic factor of economic growth and decline was evaluated.