О численном моделировании и оптимизации однонаправленных волновых процеcсов в неоднородных средах - Гладкий, А.В.; Скопецкий, В.В. (Кибернетика и системный анализ, 2010)
Розглянуто задачу чисельного моделювання та оптимізації однонаправлених хвильових процесів на основі параболічного хвильового рівняння типу Шредінгера з комплексним несамоспряженим оператором. Сформульовано критерій оптимальності, досліджено властивості оптимізаційної задачі, запропоновано чисельний метод для моделювання та оптимізації акустичних полів в неоднорідних хвильоводах з кусковонеперервними параметрами. The problem of numerical modeling and optimization of wave processes on the basis of parabolic Schrodinger-type wave equation with a complex non-self conjugate operator is considered. An optimality criterion is formulated. The properties of an extremal problem are investigated. A numerical method is proposed for modeling and optimization of acoustic fields in inhomogeneous domains with piecewise continuous parameters.