Роль архієпископа Феофана (Прокоповича) у формуванні імперського духу Московії та піднесенні постаті Петра І - Лучанін, С.М. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
У статті Сергія Лучаніна «Роль архиєпископа Феофана (Прокоповича) у формуванні імперського духу Московії та піднесенні постаті Петра І» розкривається діяльність архиєпископа Феофана (Прокоповича) як апологета ідей російського царя Петра І. В контексті складеного архиєпископом Феофаном (Прокоповичем) «Духовного регламенту» автор аналізує одну з площин догодження задумам Петра І.

Ключові слова: синод, регламент, імперія, колегія, цар. В статье Сергея Лучанина «Роль архиепископа Феофана (Прокоповича) в формировании имперского духа Московии и возвышении личности Петра І» раскрывается деятельность архиепископа Феофана (Прокоповича) как апологета идей русского царя Петра І. В контексте сложенного архиепископом Феофаном (Прокоповичем) «Духовного регламента» автор анализирует одну с плоскостей удовлетворения затеям Петра І.

Ключевые слова: синод, регламент, империя, коллегия, царь. In Sergiy Luchanin`s article “The Role of arkhiepiskop Feofan Prokopovich in forming of imperialspirit of Muscov and getting up of figure of Petro the I“ opens up the activityof arkhiepiskop Feofan (Prokopovich) as an apologist of Russia tsar Petro the I.In a context of «Spiritual regulation» made by arkhiepiskop Feofan (Prokopovich)the author analyses one of planes the introduction of Petro the I projects.

Keywords: synod, regulation, empire, college, tsar.