Взаємозв’язок американського руху Реставрації та слов’янського євангельського руху: історичний та богословський аспекти - Бєлов, А.Е. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
У статті А.Е. Бєлов звертає увагу на загальні особливості даних рухів. Попри те, що вказані рухи формувалися в різних соціокультурних умовах, в їхній основі лежали прагнення до духовного оновлення традиційних церков, повернення до новозавітного християнства, а також принцип єдності Церкви. Такі позиції заклали міцний фундамент співпраці між Учнями Христа та євангельськими християнами наприкінці ХІХ- на початку ХХ ст., а також сприяли об’єднанню громад Церкви Христа і євангельських християн-баптистів в радянський період. Хоча нині ці церкви існують окремо і між ними спостерігається чимало протиріч, автор переконаний, що в ХХІ столітті, як і на початку ХХ століття, існують богословські та культурно-історичні передумови для конструктивного діалогу щодо співпраці й навіть об’єднання.

Ключові слова: рух Реставрації, слов’янський євангельський рух, Учні Христа, Церква Христа, кемпбелісти, стоуністи. В статье А.Э. Белов акцентирует внимание на общих особенностях данных движений. Несмотря на то, что указанные движения формировались в разных социокультурных условиях, их основу составляли стремление к духовному обновлению традиционных церквей, возвращение к новозаветному христианству, а также принцип единства Церкви. Данные позиции заложили прочный фундамент сотрудничества между Учениками Христа и евангельскими христианами в конце XIX - начале ХХ ст., а также способствовали объединению общин Церкви Христа и евангельских христиан-баптистов в советский период. Несмотря на то, что в настоящее время данные церкви существуют отдельно и между ними наблюдается немало противоречий, автор убежден, что в XXI веке, как и в начале прошлого столетия, существуют богословские и культурно-исторические условия для развития конструктивного диалога о сотрудничестве и даже объединении.

Ключевые слова: движение Реставрации, славянское евангельское движение, Ученики Христа, Церковь Христа, кэмпбеллисты, стоунисты. In the article A.E. Belov emphasizes general common features of the said movements. Despite the fact that those movements were formed in different social and cultural conditions, they were both based on the pursuit for spiritual renewal of traditional churches, return to Christianity of the New Testament and principle of Church unity. These doctrines laid the firm foundation for cooperation between Disciples of Christ and Evangelical Christians at the end of 19th – beginning of 20th century. Those teachings also promoted the unification of “Church of Christ” and Evangelical Christian Baptists communities in the Soviet period. Though at present these churches are separate and there are many contradictions between them, the author is positive that in the 21st century, as well as a hundred years ago, there are theological, cultural and historical conditions for a constructive dialogue about cooperation and even merger.

Keywords: Restoration Movement, Slavic Evangelical Movement, Disciples of Christ, Church of Christ, Campbellists, Stonists.