Від православ’я до правовір’я: деякі аспекти конверсії в іслам серед священиків РПЦ - Шестопалець, Д.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
У статті Шестопальця Д.В. розглядаються теоретичні та практичні аспекти навернення в іслам священиків РПЦ в останні два десятиліття. Застосовуючи напрацювання соціологічної теорії, автор приходить до висновку про домінування серед залучених випадків «інтелектуального» типу «конверсійної кар’єри», а також чіткий зв’язок біографічної реконструкції зі змінами в «універсумі дискурсу» навернених.

Ключові слова: конверсія, біографічна реконструкція, конверсійна кар’єра. В статье Шестопальца Д.В. рассматриваются теоретические и практические аспекты обращения в ислам среди священников РПЦ в последние два десятилетия. Используя наработки социологической теории, автор приходит к выводу про доминирование среди указанных случаев интеллектуального типа «конверсионной карьеры», а также про четкую связь биографической реконструкции с изменениями в «универсуме дискурса» обращенных.

Ключевые слова: конверсия, биографическая реконструкция, конверсионная карьера. The article of Shestopalets D.V. analyses the cases of conversion to Islam among the priests of the Russian Orthodox Church. Using the achievements of the contemporary sociological theory, the author comes to the conclusion that intellectual type of the conversion career is the dominant one in the cases at hand. In addition, it was also shown that there is a significant interplay in the conversion accounts between the process of biographical reconstruction and the changes in the universe of discourse of the converts.