Стан та тенденції розвитку ринку цінних паперів в Україні - Столяров, В.Ф.; Полєтаєв, О.О.; Столярова, В.В (Вісник економічної науки України, 2011)
Статтю присвячено виявленню і систематизації сучасних тенденцій розвитку ринку цінних паперів в Україні шляхом комплексного аналізу його розвитку і висвітлення основних закономірностей. З’ясовано, що постійно зростає загальний обсяг зареєстрованих випусків цінних паперів та на біржовому і позабіржовому сегментах домінують операції із традиційними цінними паперами такими, як акції, облігації підприємств та інвестиційні сертифікати. Виявлено зміну структури цінних паперів, наявних на ринку і перевищення обсягу вторинного ринку над первинним майже, у середньому, у 13,56 раз. Встановлено планомірне зростання чистого прибутку відкритих акціонерних товариств та підприємств-емітентів облігацій за останні 5 років, належність найбільших за номінальною вартістю пакетів іменних цінних паперів юридичним особам-резидентам, що триває вже останні сім років. Статья посвящена выявлению и систематизации современных тенденций развития рынка ценных бумаг в Украине путем комплексного анализа его развития и освещения основных закономерностей. Выяснено, что постоянно растет общий объем зарегистрированных выпусков ценных бумаг и на биржевом, а, также, и внебиржевом сегментах доминируют операции с традиционными ценными бумагами такими, как акции, облигации предприятий и инвестиционные сертификаты. Выявлено изменение структуры ценных бумаг, имеющихся на рынке и превышение объема вторичного рынка над первичным почти, в среднем, в 13,56 раз. Установлено планомерный рост чистой прибыли открытых акционерных обществ и предприятий-эмитентов облигаций за последние 5 лет; принадлежность крупнейших по номинальной стоимости пакетов именных ценных бумаг юридическим лицам резидентам, что длится уже последние семь лет. This article is devoted to identifying and systematizing the current trends of development of securities market in Ukraine through a comprehensive analysis of its development and the basic regularities. Found that the total of registered securities and exchange is growing, but also, the OTC segment is dominated by transactions with traditional securities such as stocks, corporate bonds and investment certificates. The change of the structure of the securities available on the market and the excess volume of secondary market over the primary is almost an average of 13.56 times are detected. A planned increase in net profits of public corporations and enterprises-issuers over the past 5 years is established also as that fact is the largest membership at a nominal cost packages of registered securities of legal entities — residents of that has already lasted seven years.