Еволюційна каскадна МГУА-нейро-фаззі мережа на базі фаззі-вейвлет-нейрона типу-2 - Винокурова, Е.А. (Індуктивне моделювання складних систем, 2011)
У статті запропоновано гібридну еволюційну каскадну МГУА-нейро-фаззі мережу. Як вузол такої мережі використовується фаззі-вейвлет-нейрон типу-2. Також запропоновано алгоритм навчання фаззі-вейвлет-нерона типу-2 та метод редукції моделі у реальному часі, що відрізняє підхід від існуючих. Експериментальне моделювання підтверджує доцільність підходу, що розвивається. В статье предложена гибридная эволюционная каскадная МГУА-нейро-фаззи сеть. В качестве узла такой сети используется фаззи-вэйвлет-нейрон типа-2. Также предложены алгоритм обучения фаззи-вэйвлет-нерона типа-2 и метод редукции модели в реальном времени, что отличает подход от существующих. Компьютерное экспериментальное моделирование подтверждает целесообразность развиваемого подхода. In the paper the hybrid evolutionary cascade GMDH-neuro-fuzzy network is proposed. The type-2 fuzzy wavelet neuron is used as the node of such network. Also the type-2 fuzzy wavelet neuron learning algorithm and reduction model method in on-line mode are proposed. The computational experiments confirm the effectiveness of developed approach.