Индуктивное прогнозирование планетарного геомагнитного индекса Kp - Парновский, А.С.; Полонская, А.Ю. (Індуктивне моделювання складних систем, 2011)
В данной работе на основе метода индуктивного моделирования разработаны модели для прогнозирования планетарного геомагнитного индекса KP на 3 часа вперед. Коэффициент корреляции выхода данной модели с измеренными значениями составляет около 80%. Эффективность прогноза находится на уровне 60%. Программы, основанные на данном методе, достаточно быстродейственные для использования в оперативном режиме. В даній роботі на основі методу індуктивного моделювання розроблені моделі для прогнозу-вання планетарного геомагнітного індексу KP на 3 години вперед. Коефіцієнт кореляції виходу даної моделі з виміряними значеннями складає близько 80%. Ефективність прогнозу знаходиться на рівні 60%. Програми, що основані на даному методі, є достатньо швидкодійними для використання в оперативному режимі. We developed models for forecasting the KP index with 3 hours lead time. They are based on the inductive modelling approach. The linear correlation coefficient between the model output and the measured value is about 80%. The prediction efficiency is about 60%. The software utilizing this method is fast enough to be used in operations.