Застосування МГУА для прогнозування індексу розвитку людського потенціалу України - Савченко, Є.А.; Кондиріна, А.Г.; Директоренко, О.В. (Індуктивне моделювання складних систем, 2011)
Показано застосування комбінаторного алгоритму МГУА для середньострокового прогнозування. Розраховано прогноз індексу розвитку людського потенціалу України до 2015 року. Такий прогноз дає змогу оцінити тенденцію зміни показника у майбутньому та дослідити, які показники потрібно впливати, щоб покращити рівень розвитку людського потенціалу країни. Показано применение комбинаторного алгоритма МГУА для среднесрочного прогнозирования. Рассчитан прогноз индекса развития человеческого потенциала Украины до 2015 года. Такой прогноз дает возможность оценить тенденцию изменения показателя в будущем и исследовать, на какие показатели следует влиять для улучшения уровня развития человеческого потенциала страны. The application of combinatorial GMDH algorithm for medium-term forecasting is shown. Forecast of Ukraine human development index from 2015 is calculated. Such forecast allows to estimate the tendency of index change in the future and development as indexes it follows to influence by improvements the level of development of human development potential of country.