Комп’ютерний експеримент в дослідженні ефективності методів індуктивного моделювання - Єфіменко, С.М. (Індуктивне моделювання складних систем, 2012)
В роботі виконано порівняльний аналіз відомих підходів до експериментального дослідження ефективності методів моделювання за даними спостережень. Описано загальну методику комплексного дослідження методів побудови моделей та їх компонентів за допомогою чисельних експериментів. Показано ефективність обчислювального комп’ютерного експерименту в дослідженні методів структурно-параметричної ідентифікації. В работе выполнен сравнительный анализ известных подходов к экспериментальному исследованию эффективности методов построения моделей по данным наблюдений. Описана общая методика комплексного исследования методов построения моделей и их компонентов с помощью численых экспериментов. Показана эффективность вычислительного компьютерного эксперимента в исследовании методов структурно-параметрической идентификации. The paper analyses existing approaches to effectiveness investigation of modeling methods from data observed. General procedure of complex investigation of modeling methods and its components with the use of numerical experiments is characterized. The effectiveness of experimental knowledge discovery on comparative advantages of modeling methods is demonstrated.