Использование онтологий для анализа семантики естественно-языковых текстов - Лесько, О.Н.; Рогушина, Ю.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2009)
Предлагается использовать онтологии для автоматизированной семантической разметки естественноязыковых текстов с учетом как морфологических и синтаксических свойств естественного языка (в частности, украинского), так и структуры ПрО, а также знаний пользователя об этой ПрО. Разработан алгоритм, который осуществляет выделение слов и поименованных сущностей ЕЯ-текста, связанных с определенными понятиями выбранной пользователем ПрО (например, с терминами онтологии). Чтобы полученная семантическая разметка была пригодна для обработки различными распределенными системами, представляется целесообразным использовать технологии и стандарты, разработанные в рамках проекта Semantic Web. Пропонується використовувати онтології для автоматизованої семантичної розмітки природномовних текстів з обліком як морфологічних і синтаксичних властивостей природної мови (зокрема, української), так і структури ПрО, а також знань користувача про цій Про. Розроблено алгоритм, що забезпечить виділення слів і пойменованих сутностей ПМ-текста, пов'язаних з певними поняттями обраної користувачем ПрО (наприклад, з терміна-ми онтології). Щоб отримана семантична розмітка була придатна для обробки різними розподіленими системами, доцільно використовувати технології і стандарти, розроблені в рамках проекту Semantic Web. Usage of ontologies for the automated semantic markup of natural language texts according to morphological and syntactic properties of natural language (in particular, of Ukrainian language), domain structures and user knowledge of that domain is proposed. An algorithm that performs recognition of words and named entities related to certain concepts of user domainat in NL texts (for example, with ontological terms) is developed. For obtaining semantic markup suitable for processing by the various distributed systems, it is expedient to use Semantic Web technologies.