Застосування методу гілок та границь для вибору оптимальної регресійної моделі для мінімаксного функціоналу оцінки моделі - Мельник, І.М. (Економіко-математичне моделювання соціально-економічних систем, 2009)
В статті пропанується стохастичний метод гілок та границь для рішення дискретної задачі оптимізації по вибору оптимальної регресійної моделі для мінімаксного функціоналу оцінки моделі. Для розбивки поточної множини рішень задачі на підмножини розгалуження використовується принцип дихотомії. Для підмножин розгалуження спеціальною формулою обчислюються оцінки знизу цільової функції задачі вибору оптимальної моделі. Вибір поточної підмножини рішень для проведення процедури розгалуження здійснюється стохастичною процедурою. The article offered stochastic method of branches and boundaries to resolve a discrete task of optimization on the choice of optimum regressive model for mini-max function of the mode assessment. For break down of solution set of task into parts of fork principle subset the dichotomy principle is used. For subset of fork by the special formula estimation calculation is made for assessment of decrease by special function of optimum model having. The choice of current subset of decisions for conducting of fork procedures is carried out by stochastic procedure.