Моделювання сервісів електронної платіжної системи. обмеження керованості - Гришин, О.Г.; Біліловец, О.С. (Економіко-математичне моделювання соціально-економічних систем, 2009)
Дана робота є логічним продовженням та доповненням статті Гришина О.Г. та Біліловця О.С. «Математична модель електронної платіжної системи як об’єкту керування», в якій розглядалися особливості функціонування і можливості моделювання роботи електронних платіжних систем.В першій частині статті автори проаналізували механізм надання додаткових послуг та запропонували два варіанта моделей для опису надходжень від сервісів, розглядаючи їх як окремий контур потокової моделі електронної платіжної системи. В другій частині автори зупиняються на керованості, як одній із властивостей об’єкту керування, та визначають обмеження для керуючих впливів до запропонованої раніше моделі. Результатом дослідження існуючих обмежень став елементарний алгоритм керування. This work is a logical extension and complements of article «A mathematical model of the electronic payment system as control object» by O. Gryshyn and O. Bililovets, which cover the features of the functioning and the possibility of modeling the work of electronic payment systems. In the first part of this article authors analyzed the mechanism of providing extended services and offered two models for the description of revenue from additional services, treating them as a separate circuit of flow model of electronic payment system. In the second part of this article authors contemplate controllability, as one of the properties of control objects and determine control contingencies to previously proposed model of electronic payment system. The study of existing contingencies became simple control algorithm.