Рівняння другої ділянки кінетичної діаграми втомного руйнування за різних додатніх асиметрій циклу навантаження - Піняк, І.С. (Проблемы прочности, 2000)
Друга ділянка кінетичної діаграми втомного руйнування при додатніх асиметріях R циклу навантаження за наявності ефекту закриття вістря втомної тріщини описується достовірним рівнянням, при асиметріях R* циклу за його відсутності - рівнянням Формена. Одержано аналітичну залежність ефективного розмаху коефіцієнта інтенсивності напружень ΔКeff від номінального розмаху ΔКR на першій частині другої ділянки кінетичної діаграми втомного руйнування (ΔК1-2,R ≤ ΔКR ≤ ΔКfcl,R) при різних асиметріях R циклу. Второй участок кинетической диаграммы усталостного разрушения при
положительных асимметриях R цикла нагружения в случае наличия эффекта
закрытия вершины усталостной трещины описывается достоверным
уравнением, при асимметриях R* цикла в случае его отсутствия - урав-
нением Формена. Получена аналитическая зависимость эффективного размаха
коэффициента интенсивности напряжений ΔКeff от номинального
размаха ΔКRна первой части второго участка кинетической диаграммы
усталостного разрушения (ΔК1-2,R ≤ ΔКR ≤ ΔКfcl,R ) при разных асимметриях
R цикла. The second portion of the fatigue fracture kinetic diagram is described by a reliable equation with additional load ratios R with allowance for the crack tip closure effect, and Forman’s equation for the values of load ratio R* that exclude crack closure. We obtained the analytical dependence of the effective range of stress intensity factorΔКeff on the nominal range ΔКR for the first part of the second portion of the fatigue fracture kinetic diagram (ΔК1-2,R ≤ ΔКR ≤ ΔКfcl,R) at various load ratios.