Схема змішаного методу скінченних елементів для дослідження задачі про міжшаровий контакт в уточненій постановці. Повідомлення 2. Чисельне дослідження контактних напружень при згині шаруватих пластин - Марчук, М.В.; Хом'як, М.М. (Проблемы прочности, 2000)
На основі дискретного розгляду плоских шарів у рамках {1, 0}-апроксимації для теорії тонких пластин запропоновано ефективну схему змішаного методу скінченних елементів. Чисельно досліджено ідеальний міжшаровий контакт у дво- і тришарових структурах для різних варіантів умов шарнірного підкріплення сторін при згині зовнішнім тиском. Відмічено ефекти концентрації нормальних контактних напружень на вільних краях та їх залежність від конструктивної анізотропії в поперечному напрямку. На основе дискретного рассмотрения плоских слоев в рамках {1, 0}-аппрок- симации для теории тонких пластин предложено эффективную схему смешанного метода конечных элементов. Численно исследовано идеальный межслойный контакт в двух- и трехслойных структурах для разных вариантов условий шарнирного подкрепления сторон при изгибе внешним давлением. Отмечено эффекты концентрации нормальных контактных напряжений на кромках и их зависимость от конструкционной анизотропии в поперечном направлении. Based on the discrete representation of plane layers in the framework of the {1,0}- approximation of the theory of thin plates, we propose an effective scheme of the finiteelement method. A numeric analysis is made of the ideal interlayer contact in bi- and threelayer structures for various conditions of hinge support of plate edges in the case of plate bending by external pressure. We observe the effects of normal contact stress concentration in the plate edges and their dependence on the structural anisotropy in the transverse direction.