Методика гiдравлiчного розрахунку короткої трубки, яка сполучає два протилежно спрямованi напiрнi потоки рiдини - Кріль, С.І.; Левчак, Ю.А. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2008)
Приведены результаты теоретических и экспериментальных исследований расхода жидкости в короткой трубке, соединяющей два противоположно направленные напорные потока жидкости. Разработана методика расчета расхода в зависимости от разности давлений в точках соединения потоков, плотности и вязкости жидкости, диаметров труб, скоростных напоров и транзитных расходов в основных трубах. Показано, что существенное влияние на величину расхода имеет, при прочих одинаковых условиях, диаметр короткой трубки. Полученные результаты исследований могут быть использованы, в частности, в медицине при операционном лечении глубоких венозных тромбозов в случае, когда операция дополняется формированием артерио-венозной фистулы. Наведенi результати теоретичних i експериментальних дослiджень витрати рiдини в короткiй трубцi, яка сполучає два протилежно спрямованi напiрнi потоки рiдини. Розроблена методика розрахунку витрати в залежностi вiд рiзницi тискiв у мiсцях сполучення потокiв, густини i в'язкостi рiдини, дiаметрiв труб, швидкiсних напорiв i транзитних витрат в основних трубах. Показано, що суттєвий вплив на величину витрати має, за iнших однакових умов, дiаметр короткої трубки. Одержанi результати дослiджень можуть бути використанi, зокрема, у медицинi при оперативному лiкуваннi глибоких венозних тромбозiв у випадку, коли операцiя доповнюється формуванням артерiо-венозної фiстули. Results of theoretical and experimental studies are presented describing fluid flow in a short tube which connects two oppositely directed pressured flows. Our method of calculation of this fluid flow includes the effects of pressure difference, density variations, viscosity, the tube diameters, the velocity head and the transit flow rates in the supply pipelines. In particular, it was established that the connecting tube diameter has an essential effect on the fluid flow. These results can be widely used, for example, in operations on the venous thrombus when the surgery involves an artery-venous fistula.