Вариант критерия разрушения на базе энергетической теории прочности - Сибгатуллин, Э.С. (Проблемы прочности, 2001)
В энергетическом критерии прочности переход с пространства напряжений в пространство коэффициентов интенсивности напряжений осуществлен таким образом, что полученный критерий разрушения содержит все Кiс (i = I, II, III) - характеристики трещиностойкости материала и гi*(θ), г*(θ) - размеры области деструкции материала в окрестности вершины трещины при различных видах нагружения ее берегов. Предложены варианты аппроксимации точного, в рамках рассматриваемой модели, критерия разрушения. Теоретические результаты сопоставлены с некоторыми известными экспериментальными. Приведен пример расчета элемента конструкции с макротрещиной. В енергетичному критерії міцності перехід від простору напружень до простору коефіцієнтів інтенсивності напружень виконано таким чином, що отриманий критерій руйнування вміщує всі Kic ( i = I, II, III) - характеристики тріщиностійкості матеріалу і ri *(θ), r*(θ) - розміри області деструкції матеріалу в околі вістря тріщини при різних видах навантаження її берегів. Запропоновано варіанти апроксимації точного, в рамках досліджуваної моделі, критерію руйнування. Теоретичні результати порівнюються з деякими відомими експериментальними. Наведено приклад розрахунку елемента конструкції з макротріщиною. In the framework of the energy criterion of strength, conversion from the stress space to the space of stress intensity factors is performed in a such way so that the fracture criterion obtained contains all characteristics of crack propagation resistance of the material Kic (i = I, II, III) and dimensions of the material fracture zone in the crack-tip vicinity for various types of crack-face loading - гi*(θ) and г*(θ). We propose alternatives for approximation of the fracture criterion, which is exact in the framework of the analyzed model. Theoretical results are compared with some available experimental data. We give an example of such calculation for a structural component with a macrocrack.