До розробки деформаційного критерію малоциклової втоми - Бородій, М.В. (Проблемы прочности, 2001)
На основі аналізу експериментальних даних малоциклової втоми за одновісного та двовісного
(непропорційного) деформування широкого класу металевих матеріалів запропоновано
інженерний підхід до оцінки довговічності. Підхід базується на кореляційній лінійній
залежності між приведеним розмахом деформацій та числом циклів до початку руйнування.
Зазначений деформаційний параметр враховує як орієнтацію траєкторії циклу у просторі
деформацій, так і ступінь ії непропорційності. Використання деформаційного параметра як
критеріального дозволило отримати задовільні результати при прогнозуванні довговічності. На основе анализа экспериментальных данных малоцикловой усталости при
одноосном и двухосном (непропорциональном) деформировании широкого
класса металлических материалов предложен инженерный подход к оценке
долговечности. Подход базируется на корреляционной линейной зависимости
между приведенным размахом деформаций и числом циклов до
начала разрушения. Указанный деформационный параметр учитывает как
ориентацию траектории цикла в пространстве деформаций, так и степень ее
непропорциональности. Применение деформационного параметра в качестве
критериального позволило получить приемлемые результаты при прогнозировании
долговечности. Based on the analysis of experimental data on
low-cycle fatigue for uniaxial and biaxial (nonproportional)
deformation of a wide scope of
metals, we propose an engineering approach to
the fatigue life prediction. This approach is
based on a linear correlation between the reduced
strain range and the number of cycles to
the initial fracture. The above deformation parameter
allows to take into account both the orientation
of the cycle trajectory in the strain
space and the extent of its nonproportionality.
Usage of the deformation parameter as a criterion
allows to obtain satisfactory results for the
fatigue life prediction.