Скептицизм М. Монтеня: релігієзнавчий аспект - Климов, В.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
На творах філософської спадщини М. Монтеня – одного з найбільш впливових впродовж кількох століть європейських мислителів-скептиків досліджується інтерпретація ним найбільш важливих проблем релігійної сфери. Зроблено висновок, що скептична за характером монтенівська філософія забезпечила потужний крок вперед західноєвропейського інтелектуалізму, а вироблений ним компендіум правил осмисленого, цілеспрямованого і морального життя орієнтував людину на критичне сприйняття і осмислення традиційних цінностей, зокрема релігійно-церковних.
Ключові слова: античний скептицизм, скептицизм, релігія, віра, практична релігія, «нові піроністи», інакшедумання.