Діяльність протестантських громад у полтавській губернії на початку ХХ ст. - Зенько, Ю.О. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
Стаття Зенько Юлії Олександрівни «Діяльність протестантських громад у Полтавській губернії на початку ХХ ст.» присвячена проблемі еволюції протестантизму у Полтавській губернії на початку ХХ ст. На основі опрацювання бібліографічної бази та архівних матеріалів визначено: шляхи проникнення протестантського віровчення, географію їхнього розповсюдження, особливості розвитку релігійних громад, прізвища лідерів релігійних угрупувань, приблизну кількість осіб відпавших від православ’я.
Ключові слова: адвентизм, баптизм, віровчення, конфесія, протестантизм, Полтавська губернія, релігійна громада. Статья Зенько Юлии Александровны «Деятельность протестантских общин в Полтавской губернии в начале ХХ в." посвящена проблеме эволюции протестантизма в Полтавской губернии в начале ХХ в. На основе обработки библиографической базы и архивных материалов определены: пути проникновения протестантского вероучения, географию его распространения, особенности развития религиозных общин, фамилии лидеров религиозных группировок, примерное количество лиц отпавших от православия.
Ключевые слова: адвентизм, баптизм, вероучение, конфессия, протестантизм, Полтавская губерния, религиозная община. The article by Zen’ko Yulia Oleksandrivna “The activity of protestant communities in Poltava province at the beginning of the XXth century” deals with the problem of evolution of Protestantism in Poltava province at the beginning of the XXth century. On the basis of the thoroughly studied bibliography and archive materials the authoress identified the ways of protestant religious doctrine penetration, the geography of its spread, the peculiarities of the religious communities’ formation and functioning, the surnames of the religious groups’ leaders, the approximate quantity of people who had given up orthodoxy.
Key words: Adventism, Baptist doctrines, religious doctrine, confession, Protestantism, Poltava province, religious community.