Іслам в Україні: проблема релігійного авторитету - Шестопалець, Д.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
У статті Шестопальця Д.В. «Іслам в Україні: проблема релігійного авторитету» розглядається проблема ісламського релігійного авторитету та теренах сучасної України. Аналізуючи загальні аспекти взаємовідносин між численними духовними центрами мусульман, автор приходить до висновку, що існуюча ситуація має розглядатися не тільки як локальне явище конкуренції між релігійними організаціями, а як частина глобальної тенденції – кризи релігійного авторитету в сучасному ісламі. Ключові слова: іслам, релігійний авторитет, муфтійят. В статье Шестопальца Д.В. «Ислам в Украине: проблема религиозного авторитета» рассматриваются проблема исламского религиозного авторитета на территории Украины. Анализируя общие аспекты взаимоотношений между многочисленными духовными центрами мусульман, автор приходит к выводу о том, что существующая ситуация должна рассматриваться не только как локальное явление конкуренции религиозных организаций, но как часть глобальной тенденции – кризиса авторитета в современном исламе. Ключевые слова: ислам, религиозный авторитет, муфтият. The article of Shestopalets D.V. «Islam in Ukraine: the problem of religious authority» analyses the problem of Islamic religious authority in contemporary Ukraine. Following the analysis of the general aspects of the relations between the numerous spiritual centers of Muslims in Ukraine, the author comes to the conclusion that the current situation is to be regarded not just as a local phenomenon of the religious organizations competition but as part of the global tendency – the crisis of religious authority in contemporary Islam. Keywords: Islam, religious authority, muftiyat.