Метод розрахунку напiрних розподiльчих трубопроводiв - Чернюк, В.В. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2008)
Предложено решение дифференциального уравнения движения жидкости переменной массы для напорных распределительных трубопроводов (РТ) с дискретной путевой раздачей жидкости. Переменные величины исходного уравнения выражены через полный напор в РТ, под действием которого вытекают струи, и через независимое расстояние. Полученные зависимости позволяют рассчитывать длинные и короткие РТ, учитывают влияние переменных значений параметров трубопровода, основного потока и струй, которые отсоединяются. Учитываются законы гидравлического сопротивления, изменяющиеся вдоль потока. Значение напоров и расходов жидкости в полости РТ, вычисленные по полученным формулам, практически совпадают с результатами экспериментов. Запропоновано розв'язок диференцiального рiвняння руху рiдини змiнної маси для напiрних розподiльних трубопроводiв (РТ) з дискретною шляховою роздачею плинного середовища. Змiннi величини вихiдного рiвняння виражено через повний напiр у РТ, пiд дiєю якого витiкають струменi, i через незалежну змiнну вiдстань. Отриманi залежностi придатнi для проектування довгих i коротких РТ з урахуванням впливу змiнних значень параметрiв трубопроводу, основного потоку та струменiв, що вiд'єднуються. Ураховується змiна вздовж потоку законiв гiдравлiчного опору. Значення напорiв i витрат рiдини усерединi РТ, обчисленi за отриманими формулами, практично збiгаються з результатами експериментiв. The solution of the differential equation of variable mass fluid flow for enforced flow distributive pipelines (DPl) with discrete dispersion of the fluid is suggested. The variables of the initial equation are expressed in terms of complete head inside DPl (under the effect of which jets flow outside) and in terms of x -- coordinate (as independent variable). The obtained relationships can be used for designing long and short DPls and enable us to take into account the effect of variable values of pipeline parameters as well as parameters of the main stream and jets running out. The change of laws of hydraulic resistance along the stream is taken into account. The values of heads and fluid rates inside the DPl calculated by means of the obtained formulae practically coin side with the results of experiments.