Аналитическое исследование модели гуморальной иммунной реакции на антиген. ІІ - Лазебная, Т.А. (Теорія оптимальних рішень, 2010)
Исследуются вопросы устойчивости по Ляпунову (асимптотической устойчивости) решений системы уравнений, представляющей модель гуморальной иммунной реакции на неразмножающийся молекулярно-дисперсный антиген. Модель основана на вероятностном подходе к описанию взаимодействий В-лимфоцитов и их продуктов с антигеном. Приведены результаты численного исследования задач динамики. Досліджуються питання стійкості по Ляпунову та асимптотичної стійкості рішень системи рівнянь, яка описує модель гуморальної імунної реакції на молекулярно-дисперсний антиген, що не розмножується. Модель базується на ймовірнісному підході до опису взаємодій В-лімфоцитів та їх продуктів з антигеном. Наведені результати числового дослідження задач динаміки. The aspects of stability by Lyapunov and asymptotic stability of equations system solutions have been investigated. The system presented describes model of humoral immune reaction on nonreproducting molecular-disperse antigen, which is based on relative approach for described reactions of B-lymphocytes and its products with antigen. The numerical investigation results of dynamics tasks are presented.