Концепція (проект) Державної науково-технічної програми «Комплексна модернізація комунальної теплоенергетики України» - Долінський, А.А.; Басок, Б.І.; Чайка, О.І.; Базєєв, Є.Т. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2007)
Україна посідає шосте місце у світі за споживанням природного газу і третє — за обсягами його імпорту (у 2004 р. він сягнув 59,3 млрд м3). Населенням і комунальною теплоенергетикою України у 2004 році спожито серед котельно-пічного палива 33,1 млрд м3 природного газу (всього ж було вико-
ристано 75,76 млрд м3). Сучасний технічний стан більшості об’єктів комунальної теплоенергетики і недосконалість системи управління призводять до значних перевитрат
палива при генеруванні, транспортуванні та використанні теплової енергії. Саме тут зосереджено один із найбільших в економіці країни потенціалів енергозбереження. Тому комунальна теплоенергетика потребує докорінної комплексної модернізації.
Розв’язанню цієї надзвичайно злободенної проблеми значною мірою сприятиме прийняття і виконання цільової Державної науково-технічної програми «Комплексна модернізація комунальної теплоенергетики України». Однією
з основних стадій розробки програми є створення та громадське обговорення
її концепції. Пропонуємо проект цієї концепції.