Системно-посткибернетический подход как новая парадигма науки - Теслер, Г.С. (Математичні машини і системи, 2009)
Викладається нова наукова парадигма, яка ґрунтується на системно-кібернетичному підході. Робота продовжує розкривати основні концептуальні положення нової кібернетики (посткібернетики) автора. Новизна викладеного матеріалу полягає в інтегруванні системного підходу, загальних законів і принципів розвитку процесів та явищ, які відбуваються в живій, неживій та штучній природі. Більш докладно описані закони, які дійшли до нас від стародавніх цивілізацій і маловідомі широкому колу читачів. Излагается новая научная парадигма, основанная на системно-кибернетическом подходе. Работа продолжает раскрывать основные концептуальные положения новой кибернетики (посткибернетики) автора. Новизна излагаемого материала состоит в интегрировании системного подхода, общих законов и принципов развития процессов и явлений, происходящих в живой, неживой и искусственной природе. Более подробно описаны законы, которые дошли до нас от древних цивилизаций и малоизвестны широкому кругу читателей. The new scientific paradigm, which is based on the system-cybernetic approach is exposed. The work prolongs to disclose the main conceptional regulations of the new cybernetic (postcybernetic) of the author. Novelty of the stated material consists in integration of the system approach, general regulations and principles of the development of processes and phenomena, which occur in living, lifeless and artificial medium. More detail the regulations, which came to us from ancient civilization and are not enough known for broad circle of readers are described.