Течение в эжекторной системе с полуограниченной высокоскоростной струей - Коробов, В.И.; Загуменный, Я.В.; Парамонов, Ю.А. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2007)
Приведены результаты экспериментальных исследований параметров течения в воздушной низконапорной эжекторной системе с полуограниченной высокоскоростной струей. Определение расходных характеристик сочеталось с измерением давления и скорости. Также осуществлялась визуализация течения внутри газодинамического тракта. Использовались нерасчетные срезанные сопла простой конфигурации. Показано существование оптимального соотношения параметров. Аэродинамическая эффективность эжектора зависит от геометрии сопла для выдува высокоскоростной струи и формы его сопряжения со стенкой камеры смешения. Путем вариации величины импульса высокоскоростной струи и геометрии газодинамического тракта можно улучшить расходные характеристики и эффективность эжекторной системы. Наведенi результати експериментальних дослiджень параметрiв течiї повiтряної ежекторної системи з напiвобмеженим високошвидкiсним струменем та малими перепадами тиску. Визначення витратних характеристик поєднувалось з вимiром тиску та швидкостi. Також виконувалась вiзуалiзацiя течiї в серединi газодинамiчного тракту. Використовувались не розрахунковi обрiзанi сопла простої конфiгурацiї. Показано iснування оптимального спiввiдношення параметрiв. Аеродинамiчна ефективнiсть ежектора залежить вiд геометрiї сопла для видуву високошвидкiсного струменю та форми поверхнi, яка поєднує його зi стiнкою камери змiшування. Шляхом варiацiї величини iмпульсу високошвидкiсного струменя та геометрiї газодинамiчного тракту можливе покращення витратних характеристик та ефективностi ежекторної системи. The results of experimental investigations of flow parameters in air ejector system with semibounded high-speed jet are adduced. Consumption characteristics as well as pressure measuring and flow visualization in the interior of gas dynamic track were determined. Underexpanded cut off jet nozzles with simple configuration were used. The existance of an optimal ratio of parameters has been shown. Aerodynamic efficiency of ejector depends upon geometric parameters of nozzle for jet blowing and the shape of its conjugate with the mixing chamber wall. The flow-rate characteristics and efficiency of the ejector system can be improved by variation of the high-speed jet impulse magnitude and shape of gas-dynamic channel.