Radiation-Induced Embrittlement of WWER-440 Reactor Pressure Vessel Steel under Loading - Grinik, E.U.; Chirko, L.I.; Gul’chuk, Yu.S.; Strizhalo, V. A.; Novogrudskii, L.S.; Ballesteros, A.; Debarberis, L.; Sevini, F. (Проблемы прочности, 2003)
Приведены результаты определения эталонной температуры T0 и построена "Master curve” на основе экспериментов, выполненных для стали марки 15Х2МФА (основной металл корпуса реактора типа ВВЭР-440) в трех состояниях: необлученном, облученном и облученном под нагрузкой. Показано, что механическая нагрузка, имитирующая давление теплоносителя, ускоряет радиационное охрупчивание, причем вклад ее сравним с вкладом нейтронного облучения. Наведено результати визначення еталонної температури T0 та побудовано “Master curve” на основі експериментів, проведених для сталі марки 15Х2МФА (основний метал корпусу реактора типу ВВЕР-440) в неопроміненому, опроміненому й опроміненому під навантаженням стані. Показано, що механічне навантаження, яке імітує тиск теплоносія, прискорює радіаційне окрих- чення, при цьому його внесок можна порівняти з внеском нейтронного опромінення.