Вплив пружно-пластичного деформування на дислокаційну структуру сталі 15Х2МФА - Ясній, П.В.; Гладьо, В.Б.; Гуцайлюк, В.Б. (Проблемы прочности, 2003)
Досліджено дислокаційну структуру сталі 15Х2МФА після статичного розтягу і циклічного
пружно-пластичного деформування. Показано, що зі зростанням пластичної деформації
розтягу, а за умови циклічного пружно-пластичного деформування зі збільшенням амплітуди
деформації і кількості циклів, зростає густина дислокацій в малокутових границях. Збільшення
густини дислокацій в малокутових границях після циклічного пружно-пластичного
деформування приводить до зменшення напруження сколювання. Исследована дислокационная структура стали 15Х2МФА после статического
растяжения и циклического упругопластического деформирования. Показано,
что с ростом пластической деформации растяжения, а при циклическом
упругопластическом деформировании с повышением амплитуды деформации
и количества циклов, увеличивается плотность дислокаций в малоугловых
границах. Увеличение плотности дислокаций в малоугловых
границах после циклического упругопластического деформирования приводит
к уменьшению напряжения скола. A study on the dislocation structure of
15Kh2MFA steel upon static tension and cyclic
elastic-plastic deformation has been performed.
The density of dislocations at small-angle
boundaries was shown to increase with plastic
tensile strain, and in cyclic elastic-plastic deformation,
with a rise in strain amplitude and the
number of cycles.