Моделювання невизначеності базування при вимірюванні відхилень від круглості крутильних кілець - Чередніков, О.Н.; Чередніков, І.О.; Борисов, О.О. (Математичні машини і системи, 2009)
Дослідження впливу схеми базування на похибки вимірювання параметрів геометричної точності крутильних кілець здійснено машинним моделюванням з використанням теорії математичного планування експериментів другого порядку за матрицею центрального рототабельного композиційного плану. Моделювання триточкової схеми вимірювання круглості внутрішньої поверхні проведено для овоїдів, що відповідають за формою дійсним видам відхилень від круглості робочих поверхонь крутильних кілець, виміряних на кругломірі. Отримані результати моделювання дозволяють обґрунтувати використання в виробничій практиці триточкових схем вимірювання з урахуванням уточнених поправкових коефіцієнтів. Исследование влияния схемы базирования на погрешности измерения параметров геометрической точности крутильных колец осуществлено машинным моделированием с использованием теории математического планирования экспериментов второго порядка по матрице центрального рототабельного композиционного плана. Моделирование трехточечной схемы измерения круглости внутренней поверхности проведено для овоидов, что отвечают по форме действительным видам отклонений от круглости рабочих поверхностей крутильных колец, измеренных на кругломере. Полученные результаты моделирования позволяют обосновать использование в производственной практике трехточечных схем измерения с учетом уточненных поправочных коэффициентов. Research of influence of chart of basing on the errors of measuring of parameters of geometrical exactness of turning rings is carried out the computer-aided engineering with the use of theory of the mathematical planning of experiments of the second order after the matrix of central rototable of composition plan. The design of three-point chart of measuring of roundless of internal surface is conducted for ovoid, that answer after a form the actual types of deviations from roundless of working surfaces of turning rings, measured on roundmeter. The got results of design allow to ground the use in production practice three point charts of measuring taking into account the specified correction coefficients.