Особливості опитування експертів при побудові логічних моделей управління складними об’єктами - Вавіленкова, А.І. (Математичні машини і системи, 2009)
Розглянуто модель управління складним об’єктом у загальному випадку, проаналізовано її складові та запропоновано методику експертного опитування для отримання множини способів впливу на об’єкт управління. Продемонстровано основні стадії та методи експертного опитування, сформовано запитання в загальній формі для проведення анкетування, предметною областю якого є складні об’єкти управління. Рассмотрена модель управления сложным объектом в общем случае, проанализированы ее составляющие и предложена методика экспертного опроса для получения множества способов воздействия на объект управления. Продемонстрированы основные стадии и методы экспертного опроса, сформированы вопросы в общей форме для проведения анкетирования, предметной областью которого являются сложные объекты управления. It is discussed the model of controlling in common case, and analysed its components, it is offered the method of expert questioning for getting a number of methods of influence on the object of controlling. It is demonstrated the main stages and methods of the expert questioning, formed questions in common view for questionnairing, the subject field of which are complex objects of controlling.