Beyond RPV Design Life - Ballesteros, A.; Garcia, G.; Bogede, L.; Bros, J. (Проблемы прочности, 2004)
A set of standard reactor pressure vessels (RPV)
surveillance programs for monitoring the design
life (up to 40 years of reactor operation) have been
analyzed. In view of the improved test methods
and embrittlement evaluation procedures, the necessity
has been shown of introducing modifications
in the present surveillance programs aiming
at a more precise RPV integrity evaluation facing
a possible service life of 60 years. Service life predictions
are performed for reactor pressure vessels,
based on the available surveillance data,
reconstitutioned Charpy specimens and Master
Curve testing. Проанализированы стандартные программы мониторинга расчетного ресурса (до 40 лет
эксплуатации) корпусов атомных реакторов с использованием образцов-свидетелей. Ввиду
усовершенствования методов испытаний и оценки радиационного охрупчивания материалов
отмечается необходимость пересмотра действующих программ и проведения научного
исследования с целью уточнения ресурса прочности корпусных материалов (продления его
до 60 лет). Выполнено прогнозирование долговечности корпусных сталей на основании
результатов, полученных на образцах-свидетелях, образцах типа Шарпи, а также с использованием
метода "Master Curve”. Проаналізовано стандартні програми моніторинга розрахункового ресурсу
(до 40 років експлуатації) корпусів атомних реакторів із використанням
зразків-свідків. Удосконалення методів випробувань та оцінки радіаційного
окрихчування матеріалів потребує перегляду діючих норм і проведення
наукового дослідження з метою уточнення ресурсу корпусних матеріалів
(подовження його до 60 років). Виконано прогнозування довговічності
корпусних сталей на основі результатів, що отримано на зразках-свідках та
на зразках типу Шарпі, а також із використанням методу “Master Curve”.