Study of Aging Mechanisms for Structural Materials within SAFELIFE Project - Sevini, F.; Debarberis, L.; Taylor, N.; Gerard, R.; Brumovsky, M. (Проблемы прочности, 2004)
EUROATOM research programs aimed at study of
aging mechanisms and remedial procedures for
structural materials of nuclear reactor components
have been analyzed. Within this framework, projects
are carried out focusing on the development
of non-destructive techniques applied to thermal
aging, neutron embrittlement monitoring, improved
surveillance for WWER-440 reactors, dosimetry,
and advance fracture mechanisms for
NPP integrity assessment. Among major achievements
are the ATHENA project activities on
re-embrittlement model validation after annealing
and the effect of chemical composition on
embrittlement rate in RPV steels. A brief description is given of the main results of current
EUROATOM projects, as well as the next research
stage goals of a more expanded SAFELIFE
network. Рассмотрен комплекс исследовательских программ EURATOM, направленных на изучение
механизмов старения и методов устранения повреждений конструкционных материалов
корпусов реакторов. Данный комплекс предусматривает разработку неразрушающих методов
исследования теплового старения и мониторинга радиационного охрупчивания материалов,
усовершенствование программы испытаний с использованием образцов-свидетелей
для реакторов типа ВВЭР-440, дозиметрии, а также применение различных механизмов
разрушения для оценки структурной целостности АЭС. В частности, проект ATHENA
позволил обосновать модель повторного охрупчивания после отжига и выявить зависимость
скорости охрупчивания от химического состава корпусных сталей. Кратко изложены
основные достижения действующих программ EURATOM, а также задачи следующего
этапа исследований в рамках проекта SAFELIFE. Розглянуто комплекс дослідних програм EURATOM, що спрямовані на
вивчення механізмів старіння та методів усунення пошкоджень конструкційних
матеріалів корпусів реакторів. Даний комплекс передбачає розробку
неруйнівних методів дослідження теплового старіння і моніторинга радіаційного
окрихчування матеріалів, удосконалення програми досліджень із
використанням зразків-свідків для реакторів типу ВВЕР-440, дозиметрії, а
також застосування різних механізмів руйнування для оцінки структурної
цілісності АЕС. Зокрема, проект ATHENA дозволив обгрунтувати модель
повторного окрихчування після відпалу та виявити залежність швидкості
окрихчування від хімічного складу корпусних сталей. Коротко викладено
основні досягнення діючих програм EURATOM та задачі наступного етапу
досліджень у рамках проекту SAFELIFE.