Стрибкоподібна деформація сплаву АМгб при розтязі - Ясній, П.В.; Федак, С.І.; Гладьо, В.Б.; Галущак, М.П. (Проблемы прочности, 2004)
Описано та обгрунтовано гіпотезу взаємозв’язку стрибкоподібної деформації при статичному
розтязі у м’якому режимі навантажування сплаву АМг6 з руйнуванням дисперсних
включень другої фази. Виявлено залежність величини стрибкоподібних приростів деформації
від розміру дисперсних фаз і розподілу їх у даному сплаві. Запропоновано методику прогнозування
стрибкоподібної деформації сплаву на основі гістограми розподілу дисперсних
частинок у первинному матеріалі. Описана и обоснована гипотеза взаимосвязи между скачкообразной деформацией
при статическом растяжении в мягком режиме нагружения сплава
АМг6 и разрушением дисперсных включений второй фазы. Обнаружена
зависимость величины скачкообразных приростов деформации от размера
дисперсных фаз и распределения их в данном сплаве. Предложена методика
прогнозирования скачкообразной деформации сплава на основании гистограммы
распределения дисперсных частиц в первичном материале. We propose and substantiate a hypothesis of correlation
between jumplike deformation in stressconrolled
static tension of AMg6 alloy and fracture
of secondary phase disperse inclusions. We revealed
the dependence of jumplike deformation
increments from disperse phase dimensions and
their distribution in the alloy under study. A technique
is proposed for prediction of the alloy
jumplike derfomation using the distribution histogram
of disperse particles in the base material.