Розсiяння внутрiшнiх хвиль на двовимiрнiй перемiшанiй локалiзованiй областi, що перебуває на в'язкiй стадiї своєї еволюцiї - Стеценко, О.Г. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2007)
Решена двухмерная нестационарная задача рассеяния фоновой монохроматической внутренней волны на полностью перемешанном интрузионном пятне, находящемся в слое конечной толщины линейно стратифицированной жидкости и пребывающем на вязкой стадии своей эволюции. Использование приближенной аппроксимации реальной геометрии пятна переменным во времени прямоугольником позволило получить решение в аналитическом виде. Определена структура и характеристики рассеянных внутренних волн, амплитуды которых имеют слабую парaметрическую зависимость от времени. Определена величина потока энергии рассеянных волн в единицу времени. Розв'язана двовимiрна нестацiонарна задача розсiяння фонової монохроматичної внутрiшньої хвилi на повнiстю перемiшанiй iнтрузiйнiй плямi, яка знаходиться в шарi скiнченої товщини лiнiйно стратифiкованої рiдини i перебуває на в'язкiй стадiї своєї еволюцiї. Використання наближеної апроксимацiї реальної геометрiї плями змiнним У часi прямокутником дозволило одержати розв'язок в аналiтичному виглядi. Визначено структуру i характеристики розсiяних внутрiшнiх хвиль, амплiтуди яких мають слабку параметричну залежнiсть вiд часу. Визначено величину потоку енергiї розсiяних хвиль в одиницю часу. A solution is provided to the two-dimensional non-steady problem of scattering the background monochromatic internal wave on a completely mixed intrusion patch located in the finite thickness layer of linear stratified fluid, the said patch being in the viscous stage of its evolution. The use of a close approximation of actual patch geometry with time-dependent rectangle has provided an analytical solution. The structure and characteristics of scattered internal waves, the amplitudes of which have weak time parametric dependency, was determined. An energy flow of scattered waves in a unit of time was determined.