Про перехід від моделі до натурного тіла при фотопружному моделюванні задач механіки ортотропних тіл - Малежик, М.П.; Зубов, В.І. (Проблемы прочности, 2004)
Пропонується спосіб перерахування динамічних напружень із фотопружної моделі на
натурне тіло в плоских задачах механіки ортотропних тіл. Для оцінки способу проводиться
перерахування напружень у задачі, що має теоретичний розв’язок. Предлагается способ пересчета динамических напряжений с фотоупругой
модели на натурное тело в плоских задачах механики ортотропных тел. Для
оценки способа проводится пересчет напряжений в задаче, имеющей теоретическое
решение. We propose a technique for re-calculation of dynamic
stresses obtained on a photoelastic
model as applied to a full-scale object within
framework of plane problems of the mechanics
of orthotropic solids. For the method verification
we perform re-calculation of stresses for a
problem with available theoretical exact solution.