Гiдродинамiчна взаємодiя суден на мiлководдi - Горбань, В.О.; Маcюк, С.В. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2007)
В работе на основании численного метода граничных элементов проводятся расчеты гидродинамических сил и моментов, которые возникают при взаимодействии двух судов на мелкой воде. Суда моделируются трехосными эллипсоидами. Влияние дна учтено посредством специальной функции Грина. Рассмотрены разные случаи движения тел: прохождение судна мимо пришвартованного судна, обгон на равных скоростях и встречное расхождение судов. Проводится сравнение численных расчетов с известными данными экспериментов. В роботi на основi чисельного методу iнтегральних граничних елементiв проведенi розрахунки гiдродинамiчних сил та моментiв, що виникають при взаємодiї двох суден на мiлкiй водi. Судна моделюються тривiсними елiпсоїдами. Вплив дна враховано за допомогою спецiальної функцiї Грiна. Розглянуто рiзнi випадки руху тiл: проходження судна повз пришвартоване судно, обгiн на рiвних швидкостях та зустрiчне розходження суден. Проведено порiвняння чисельних розрахункiв з вiдомими даними експериментiв. The hydrodynamic forces and moments acting on the system of two ships in shallow water are calculated on the basis of numeral method of boundary elements. Ships are designed by triaxial ellipsoids. Influencing of botton is taken into account by means the special Grins function. Different cases of motion of bodies are considered: passing of ship past moored one, passing on equal speeds and meeting divergence of ships. A comparison of numerical computations with the known data of experiments is made.