Математичне моделювання напружено-деформованого стану багатошарового ґрунтового масиву в умовах масопереносу та наявності рівня ґрунтових вод - Філатова, І.А. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2010)
Проведено математичне моделювання напружено-деформованого стану багатошарового ґрунтового масиву в умовах масопереносу при фільтрації сольових розчинів. В результаті розв’язку відповідної крайової задачі отримано зміщення, напруження, деформації та величину осідання ґрунтового масиву. Як приклад, досліджено задачу напружено-деформованого стану двохшарового ґрунтового масиву. Проведено чисельні експерименти для конкретних даних. Mathematical modeling tensely deformed condition of a multispherical soil file is lead at presence of a level of subsoil waters. As a result of the decision of a respective regional problem have received moving, a pressure, deformations and size of subsidence of a soil file. As an example, the tensely deformed state of a two-layered soil array problem has been investigated. It is lead numerical experiments for concrete data.