Гипотеза гиперслучайного устройства мира и возможности познания - Горбань, И.И. (Математичні машини і системи, 2009)
Обобщающая статья посвящена обзору материалов физико-математической теории гиперслучайных явлений, ориентированной на описание статистически неустойчивых физических явлений. Рассмотрены общие вопросы познания окружающего мира. Исследованы различные модели измерений. Проанализированы гипотезы статистической непредсказуемости и гиперслучайного устройства мира, из которых следует, что горизонт познания определяется диапазонами непредсказуемого изменения изучаемых физических явлений и статистических условий их наблюдения. Узагальнююча стаття присвячена огляду матеріалів фізико-математичної теорії гіпервипадкових явищ, що орієнтована на опис статистично нестабільних фізичних явищ. Розглянуто загальні питання пізнання навколишнього світу. Досліджено різноманітні моделі вимірювання. Проаналізовані гіпотези статистичної непередбачуваності та гіпервипадкового устрою світу, з яких випливає, що горизонт пізнання визначається межами непередбачуваних змін фізичних явищ, що вивчаються, та статистичних умов їх спостереження. Materials of physico-mathematical theory of hyper-random phenomena oriented to description of statistically unstable physical phenomena are presented in the generalized article. Study questions of the world are discussed. Different measurement models are researched. Hypothesis of statistical unpredictability and hypothesis of hyper-random set up of the world are analyzed. From these hypotheses follow that cognition horizon is restricted by boundaries of unpredictable changes of researched physical phenomena and of statistical conditions of their watches.