Моделювання процесів високотемпературної дифузії під час спікання порошкових матеріалів - Григорова, Т.А.; Ляшенко, В.П. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2012)
Розглянуто математичну модель температурного поля виробу, що складається з порошку та пластифікатора, і процесу дифузії пластифікатора у виробі під час спікання і відпалу у вигляді системи крайових задач для рівнянь теплопровідності та дифузії. Задача розглядається в циліндричній системі координат і розв’язана чисельними методами. У результаті розв’язку побудовані графіки температурного розподілу і зміни концентрації легкоплавких домішок у виробі в залежності від координат та часу. The mathematical model of temperature field of the product, consisting of powder and plasticizer, and the process of diffusion of plasticizer in the product during sintering and annealing is considered. Is of the form of boundary value problems for equations of heat conduction and diffusion. The problem is considered in cylindrical coordinates and solved by numerical methods. By solving graphs of temperature distribution and graph of changes in concentration of fusible component in the product depending on the coordinates and time are constructed.