Інгібітор NMDA-рецепторів амантадин: знеболювальні властивості у комбінації з аналгетиками - Макаренко, О.В.; Мамчур, В.Й. (Досягнення біології та медицини, 2008)
У роботі наведена теоретична й експериментальна оцінкаможливої знеболювальноїактивностіінгібітора NMDA-рецепторів амантадину у комбінації з ненаркотичними аналгетиками (диклофенак натрію, німесулід, целекоксиб, парекоксиб, парацетамол і метамізол). Встановлено, що
амантадин і його комбінації з аналгетиками здатні впливати наформування центрального (модель електроподразнення кореня хвоста — реакція вокалізації) та периферичного (модель «оцтовокислих корчів») компонента формування ноцицептивної відповіді в інтактних тварин. Найефективніші знеболювальні властивості характерні длякомбінацій амантадину з такими аналгетиками, як целекоксиб, метамізол і диклофенак, що важливо враховувати при
терапії больового синдрому різного генезу. В работе приведена теоретическая и экспериментальная оцинкаможливои знеболювальноїактивностіінгібітора NMDA-рецепторов амантадина в комбинации с ненаркотическими анальгетиками (диклофенак натрия, нимесулид, целекоксиб, парекоксиб, парацетамол и метамизол). Установлено, что
амантадин и его комбинации с анальгетиками способны влиять на формирование центрального (модель електроподразнення корня хвоста - реакция вокализации) и периферического (модель «уксуснокислых коряг») компонента формирования ноцицептивной ответы в интактных животных. Эффективные обезболивающие свойства характерны длякомбинаций амантадина с такими анальгетиками, как целекоксиб, метамизол и диклофенак, что важно учитывать при
терапии болевого синдрома различного генеза. This work contains results of the analysis of theoretical and
experimental data about probable activity of the inhibitor
NMDA-receptors Amantadine, combined with non-narcotic
analgetics (Diclofenac sodium, Nimesulide, Celecoxib, Parecoxib Paracetamole and Metamizole). We have determined
that Amantadine and its combinations with analgetics are able
to influence forming of central (modeling of electric irritation
of the queue’s root — reaction of vocalization) and peripheral
(modeling of convulsions, being induced by the acetic acid)
components of the painful response, which intact rats have.
The most effective activity belong to combinations of Amantadine with Celecoxib, Metamizole and Diclofenac sodium.
This circumstance has to be considered having deal with pain
of uncertain origin.