Формулировка локального критерия хрупкого разрушения в вероятностной постановке при сложном термомеханическом нагружении - Марголин, Б.З.; Костылева, В.И.; Кейм, Э. (Проблемы прочности, 2005)
Новый локальный критерий хрупкого разрушения в вероятностной постановке, используемый ранее авторами для прогнозирования КIс(Т), модифицирован для случая неизотермического немонотонного нагружения. Предложен подход, позволяющий рассчитывать вероятность хрупкого разрушения элементов с трещинами при сложном термомеханическом нагружении, характерном, например, при аварийном расхолаживании корпуса реактора. Подход верифицирован посредством сопоставления расчетных и экспериментальных данных по оценке влияния различных режимов предварительного термомеханического нагружения на вязкость разрушения корпусных реакторных сталей. Новий локальний критерій крихкого руйнування в імовірнісній постановці, що використовувався раніше авторами для прогнозування критичної вели чини в’язкості руйнування КIс(Т), модифіковано на випадок неізотермічного немонотонного навантаження. Запропоновано підхід, який дозволяє розраховувати імовірність крихкого руйнування елементів із тріщинами за умови складного термомеханічного навантаження, що має місце, наприклад, при аварійному розхолоджуванні корпусу реактора. Виконано верифікацію підходу за допомогою зіставлення розрахункових і експериментальних да них щодо оцінки впливу різних режимів попереднього термомеханічного навантаження на в’язкість руйнування корпусних реакторних сталей. We modified the new local criterion of brittle fracture in probabilistic formulation, earlier applied by the authors for prediction of the critical fracture toughness KIc(T), for the case of nonisothermal and nonmonotonic loading. We propose an approach, which allows one to assess the brittle fracture probability for cracked components under complex thermomechanical loading conditions, which are typical, e.g., for emergency cooling of nuclear power reactorсvessels. The approach is verified by comparative analysis of calculated and experimental results on assessment of the impact of various modes of thermomechanical pre-loading on fracture toughness of NPV steels.