Об одном подходе к моделированию енергосистем - Волобоев, В.П.; Клименко, В.П. (Математичні машини і системи, 2009)
Предложена корректная постановка задачи моделирования распределения потоков мощностей в установившемся режиме работы энергосистемы. Показано, что корректность постановки зависит от выбора переменных системы уравнений (СУ), описывающих энергосистему. Предложено применять напряжения компонент ветвей дерева графа цепи в качестве переменных СУ, корректный выбор которых выполняется при составлении топологической матрицы контуров графа и зависит от параметров компонент энергосистемы, и модификацию метода Ньютона решения СУ, в котором реализована проверка корректности задачи в процессе решения и ее корректная формулировка. Запропоновано коректну постановку задачі моделювання розподілу потоків потужностей у сталому режимі роботи енергосистеми. Показано, що коректність постановки залежить від вибору змінних системи рівнянь (СР), що описують енергосистему. Запропоновано застосовувати напруги компонент гілок дерева графа енергосистеми як змінні СР, коректний вибір яких виконується при складанні топологічної матриці контурів графа й залежить від параметрів компонентів енергосистеми, і модифікацію методу Ньютона рішення СР, у якому реалізована перевірка коректності задачі в процесі рішення і її коректне формулювання. Correct statement of a task of modelling of distribution of streams of powers in the established operating mode of a power supply system is offered. It is shown that correctness of setting depends on the selection of the variables of system of equations (SE), which describe power system. It is proposed to use the voltage of the components of the branches of the tree of the graph of a power system as variable SE, whose correct selection is carried out with the composition of the topological matrix of the contours of graph and depends on the parameters of the components of power system, and the modification of Newton's method of the solution of SE, in which it is realized checking of correctness of task when resolving and its correct formulation.