К проблеме вариационного усвоения данных в лагранжевых стохастических моделях переноса загрязнений - Ковалец, И.В. (Математичні машини і системи, 2009)
Для задачи вариационного усвоения данных измерений в лагранжевых статистических моделях переноса загрязнений предложен метод редукции контрольного вектора, который позволяет повысить эффективность численного решения задачи минимизации функционала качества. Для задачі варіаційного засвоєння даних вимірювань у лагранжевих статистичних моделях переносу забруднень запропоновано метод редукції контрольного вектора, який дозволяє підвищити ефективність чисельного розв'язку задачі мінімізації функціоналу якості. For the problem of variational data assimilation in lagrangian sochastic models of pollutants transport the method of control vector reduction is proposed, which improves the efficiency of the numerical solution of the problem of minimizing the cost functional.