Фрактальні властивості та динаміка росту атракторів методом «випадкового дощу» для моделювання соціально-економічних систем - Виклюк, Я.І. (Математичні машини і системи, 2009)
Робота присвячена дослідженню динаміки основних фрактальних характеристик кристала в околі атрактора у процесі еволюції соціально-економічної системи. Запропоновано метод моделювання випаровування у процесі росту кристала. Обґрунтована аналогія основних процесів, які спостерігаються у процесі росту кристала (випаровування, дифузія та ін.) в соціально-економічних системах. Досліджено механізм появи явища стагнації та самоорганізації системи у процесі еволюції. Работа посвящена исследованию динамики основных фрактальных характеристик кристалла в окрестности аттрактора в процессе эволюции социально-экономической системы. Предложен метод моделирования испарения в процессе роста кристалла. Обоснована аналогия основных явлений, которые наблюдаются в процессе роста кристалла (испарение, диффузия и др.) в социально-экономических системах. Исследован механизм стагнации и самоорганизации системы в процессе эволюции. In this paper dynamics of main crystal fractal characteristics in attractor's neighborhood in the evolution of socialeconomic system was researched. Method of evaporation modeling during crystal grows process was offered. Analogy of main processes of crystal grows (evaporation, diffusion) in social-economic systems was substantiated. Mechanism of appearance of phenomenon stagnation and self-organization of the system in evolution process was researched.