Порівняльний аналіз розподілу ізопропілтіобарбітурату і його метаболіту — ізопропілтіобарбітурової кислоти в організмі щурів - Карпинчик, Н.Л. (Досягнення біології та медицини, 2008)
Проведено порівняльне дослідження процесів розподілу ізопропілтіобарбітурату (14С-I) й ізопропілтіобарбітурової кислоти (14С-II) в організмі щурів. Показана істотна відмінність у кінетичних схемах фармакокінетики 14С-I та її основного метаболіту. Для процесів розподілу сполуки I, на відміну від її метаболіту, характерна висока швидкість надходження сполуки в органи й тканини. Порівняно з вихідноюсполукоюізопропілтіобарбітурова кислота має більш високу тропність до досліджених органів і тканин, за винятком головного мозку. Порівняльний аналіз величин MRT для даних сполук продемонстрував близькі величини для всіх органів і тканин експериментальних тварин. Характерною рисою досліджуваних процесів є істотний вплив гематоенцефалічного бар’єру на параметри масопереміщення сполук між кров’ю та головниммозком. A comparison of the izopropylthiobarbiturate (14C-I) and izopropylthiobarbituric acid (14C-II) distribution in rat’s organism has been studied. We show a significant difference in the kinetic schemes of the pharmacokinetics 14C-I and its main metabolite. The distribution processes of the substance 14C-I, unlike its metabolites was characterized by high absorption rate to the organs and tissues. In comparison with the 14C-I, izopropylthiobarbituric acid has a higher affinity to organs and tissues, except for the brain. Comparative analysis of the MRT demonstrated the analogous values for all organs and tissues of the experimental animals. A characteristic peculiarity of the distribution is a significant influence of the blood-brain barrier on the parameters of the xenobiotic mass transfer between blood and brain.