Токсико-генетична оцінка алмазовмісного покриття для медичних імплантатів - Назаренко, Г.М.; Іваниця, В.О.; Гудзенко, Т.В.; Кліменкова, Н.Т.; Прокопчук, Є.О.; Назаренко, О.А. (Досягнення біології та медицини, 2008)
У дослідах in vitro вивчали токсико-генетичні власти- вості алмазовмісного покриття полімерних імплантатів за допомогою біотестування. Для досягнення поставленої мети як експериментальну тест-модель використовували культуру клітин нирок кролика — RD. Встановлено, що алмазовмісне покриття не надавало токсико-генетичної дії на культуру клітин RD, сприяло збільшенню атракції клітин до лавсанового носія, мітотичної активності та швидкості утворення моношару культури RD; знижувало кількість патологічних мітозів, симпластів і гігантських клітин у тест-культурі. Toxic-genetic properties of diamond-containing coverage of polymeric implants were studied with the help of biotesting in experiments in vitro. To achieve the purpose the culture of renal cells of a rabbit — RD — was used as an experimental model. It is set that diamond-containing coverage had no toxic action on the culture of RD cells, favored to increase of cells attraction to the lavsan base, mitotic activity and RD culture monolayer formation speed; decreased the amount of pathological mitosis, and gigantic cells in the test culture.